Fit for fight

Lovade ju ett inlägg med massa pepp, råd och tips inför fit-for-fight månaden. Och eftersom jag är superman håller jag vad jag lovar!

Utgå från dina förutsättningar. Har du aldrig rört på fötterna mer än i gåtakt så bör du heller inte sikta på att snitta milen om dagen. Men vilken nivå du än befinner dig på, höj nu ribban. För någon kanske det betyder att börja med dagliga promenader på en halvtimme, medan det för andra kanske handlar om att komma iväg till gymmet en fjärde eller femte gång i veckan.
 
Välj en träningsform som passar dig. Nej, gym passar inte alla. Antingen kanske det handlar om tidsbrist eller så trivs man helt enkelt inte med att träna där. Som tur är finns det massa andra sätt att träna - utomhus, i simhallen, i köpcentret (spring i trappor, shoppa tegelstenar), på stranden eller hemma i vardagsrummet.
Planera din vecka. Det finns ingenting som heter att man inte hinner träna. Visst, en vecka kanske tiden kraschar och man inte hinner, men den ursäkten håller inte hela tiden. Minska tiden framför datorn, tvn, vid mobilen eller på toa och vips har du åtminstone 45 minuter som gott och väl räcker för en springrunda och lite styrka efter. Att träna med måtta och på rätt sätt är den bästa investeringen för din kropp som du kan göra, och att under lång tid avstå från träning är som att placera ditt sparkapital hos ett gäng bankrånare. Ingen bra investering alltså. Din träning är lika viktig som att gå på toa och kolla på Morgan och Ola-Conny.
 
Socialisera dig. Träna tillsammans med någon du sporras av och trivs med så blir träningen mycket roligare cch det är svårare att ta till ursäktar för att inte träna.
 
Lyssna på musik. Jag lovar, det är sååå mycket roligare att springa med musik. För det första känner man sig som en superhjälte och för det andra hör man inte sina andetag, och då luras i alla fall min kropp att den inte är så ansträngd.
 
Ät regelbundet. A och O, verkligen. Nej, du blir inte smalare av att skippa måltider. Det stressar bara kroppen, du blir grinig och förbränningen sänks. Så ät mellan var tredje till var fjärde timme, beroende på när du stiger upp och går och lägger dig. 06, 09, 12, 15, och 18 är enligt mig lämpliga tider. Beroende på om man tränat eller stannar uppe lite senare kan man också behöva ta något litet på kvällen för att inte somna döhungrig.
 
Välj mat med kvalitet. Jag tycker att man kan äta av allt, men vissa saker med definitv måtta. Dit hör sådant som innehåller mycket - men ingenting din kropp vill ha eller behöver. Härdade fetter, eller delvis härdade är som Voldemort i Harry Potter - läskiga, bör undvikas till största del men ibland så kommer han fram ändå. Finns i vissa kakor, choklad, nudlar, godis och margarin. Läs på förpackningen om du är osäker. För övrigt, låt din kropp tala om för dig vad som fungerar för just dig. Alla är ju inte likadana. En krånglande mage, trötthet, viktuppgång/nedgång eller annat är något som ska tas på allvar. Prova ändra kost, eller utesluta vissa livsmedel och kolla om det blir någon förändring.
Ät dig mätt. Fyll tallriken rätt, och ät dig sedan mätt. Bry dig inte om ifall det innebär att du fyller på tallriken fler gånger. Om din kropp vill ha mat så ge den mat. Ät dig dock inte till matkoma varje gång, då har du antagligen ätit för mycket. Och ät dig inte mätt på näringsfattig mat med mycket energi.
 
Många bäckar små. Byt ut sylten på gröten till tinade hallon, ersätt smöret på smörgåsen med mandelsmör/avocado/sesampasta, ersätt brödet med en skål gröt, skippa en hel Marabou och ta några rutor mörk choklad, skippa juicen och ta en frukt istället, byt ut de vita kolhydraterna mot fullkornsvarianten. Japp, det finns oändligt många små förändringar man kan göra i vardagen som i det stora hela spelar roll.
 
Använd dig av appar. Med RunKeeper håller du lätt koll på hur långt och snabbt du har sprunigt. Du kan även se sammanställda tabeller över alla dina träningstillfällen. Det är fan en bra egoboost.
 
Gör en vision board. Samla massa bilder på sånt som gör att du känner dig så himla inspirerad. Typ en bild på Morgan och Ola-Conny eller kanske en bild på stranden.
 
Uppmärksamma dina resultat. Vågen talar ju bara om vikten, tänk på att det även kanv vara muskler som tillkommit. Mät istället skillnaderna. Och du, skillnaderna kommer inte på en dag eller en vecka. Men de kommer - om du kämpar.
Träna bekvämt och snyggt. Snygga, färgglada träningskläder. Och bekväma skor. Sedan behövs inget mer.
 
Fyll skafferiet och kylen. Ju mer varierat utbud med världens alla färger, ju roligare att laga mat. Nu snackar jag inte om färgglatt så som M&M's utan det nyttiga hållet. Personliga favoriter är lättkvarg, kakao, sesampasta, mandelsmör, banan, ägg, havregryn, mandlar, cashewnötter, hallon, havremjölk, havregurt, kanel och rågbröd.
 
 Hitta inspirationen. På instagram eller bloggar, eller hos dig själv.
 
Kör hårt - men på dina villkor. Det ska göra dig gott och du ska må bra av det. Om så inte är fallet, då missar du hela poängen.  (OBS. Alla bilder tagna från weheartit.com, inte mina alltså)
 
 

Kommentarer

Lämna din kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Har du blogg?:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen